Fakta

 • Hånd og fodvorter skyldes en virusinfektion i huden, og de ses som små
  gevækster på hænder eller fødder
 • Vorter i fodsåler kan medføre smerter ved gang
 • Vorter går oftest væk af sig selv i løbet af måneder eller år
 • De kan behandles ved at ødelægge vævet, hvor virus sidder, enten ved at
  anvende vortemidler (købes i håndkøb på apoteket) eller frysning
 • Metoder som kirurgisk fjernelse, brænding eller laserbehandling kan give
  anledning til ardannelse og anvendes derfor som regel ikke

Hvorfor får man hånd- og fodvorter?

Vorter skyldes en virusinfektion i huden (human papiloma virus, HPV, >100 forskellige varianter). Infektionen angriber hudcellerne og fører til, at huden fortykkes, og der dannes en vorte, der hvor infektionen befinder sig.

Vorter smitter ved direkte kontakt eller via genstande. Det er almindeligt, at man smitter sig selv således, at man overfører vorteviruset fra et sted på kroppen til et andet. Vorter kan også spredes til andre gennem deling af håndklæde, barberredskaber og negleklipper samt ved direkte kontakt. Fodvorter kan smitte, hvis man går barfodet, især hvis gulvet er vådt som fx i svømmehaller og omklædningsrum.

Vortemiddel

Ved brug af vortemiddel er det vigtigt at blødgøre hud og fjerne hård hud og døde hudceller. Dette kan man gøre ved at holde hænder eller fødder i lunkent vand i 5-10 minutter og herefter fjerne den hårde hud, inden nyt vortemiddel påsmøres. Salicylsyre kan anvendes til vortebehandling, det opløser den hårde hud. En række forskellige ætsende vortemidler findes ligeledes i håndkøb på apoteket. Brugsanvisningen af disse bør følges nøje, så man ikke fremkalder sårdannelse. Der er ikke dokumentation for, at det ene vortemiddel er bedre end andre. Behandling med vortemiddel bør fortsætte indtil man har opnået ønsket resultat – ofte i måneder.

Børnehave/dagpleje

Der er ingen begrænsninger for børn med vorter i forhold til børnehave. Hvis vorterne tildækkes med plaster beskytter dette mod smitte.

Børn/skoleelever bør ikke færdes barfodede ved træning i fællesanlæg.

Hvordan er langtidsudsigterne?

Vorter er helt ufarlige, men de kan være skæmmende og generende. Hos nogle svinder vorterne uden behandling efter 2-3 måneder, og hos de fleste svinder de efter 1-2 år. Men hos enkelte kan vorterne bestå i flere år.

Hvordan undgår jeg at få eller
forværre vorterne?

Alle mennesker er udsat for smitte med vortevirus (HPV). Du kan selv begrænse smitten ved at tildække dine vorter. Man kan beskytte sig mod vorter på fødderne ved at have badesko på i svømmehal og offentlige omklædningsrum.